Login: Wachtwoord:

Olaf Stomp

Olaf Stomp is hoofdredacteur van Sozio-SPH, vakblad voor sociale en pedagogische beroepen. Daarnaast is hij domeinmanager bij uitgeverij SWP en freelance tekstschrijver.
http://www.sozio.nl
Laatste Post: Internet verlaagt drempel hulpverlening aan migrantenjongeren 4 december 2009
 

Migrantenjongeren hebben relatief veel sociale en psychische problemen maar mijden echter veelal de reguliere hulpverlening. De jongeren die wel hulp zoeken, zijn daar vaak ontevreden over. Hulpverlening via internet zorgt nu voor een doorbraak. Hulpmix.nl heeft in bijna twee jaar tijd ruim 200.000 bezoekers ontvangen. Van de hulpvragers heeft 73 procent een multiculturele achtergrond. Jongeren beoordelen het contact met een rapportcijfer van gemiddeld 8,3. De site biedt een duidelijke meerwaarde ten opzichte van bestaande vormen van hulpverlening. Dat blijkt uit een evaluatie van onderzoeksbureau PI Research. Hulpmix.nl is twee keer genomineerd voor de Nationale Jeugdzorgprijzen 2009.


Professionele hulp

 

De meeste migrantenjongeren kunnen hun problemen goed zelf oplossen, vaak met behulp van vrienden, ouders, familie of school. Een relatief groot deel heeft daar echter moeite mee. Zij hebben professionele hulp nodig, maar ontvangen die helaas niet. Hulpmix.nl is eind 2007 gelanceerd door vijf instellingen uit de jeugdhulpverlening omdat migrantenjongeren ondervertegenwoordigd zijn in de vrijwillige jeugdzorg en oververtegenwoordigd in de zwaardere vorm van jeugdhulpverlening.

 

Onderzoek

 

De onderzoekers van PI Research concluderen dat de jongeren op hulpmix.nl op een laagdrempelige, professionele wijze geholpen worden. In bijna twee jaar tijd zijn er 4000 chat- en e-mailcontacten geweest met hulpverleners. De jongeren zijn positief over de verleende hulp. Ze voelen zich begrepen, zijn geholpen door het geboden advies en beoordelen de site positief. Het onderzoeksbureau geeft aan dat het succes mede te verklaren is doordat de site in overleg met migrantenjongeren tot stand is gekomen en ruim zeventig procent van de hulpverleners zelf een multiculturele achtergrond heeft. Daarnaast spelen cultuurgebonden websites als marokko.nl, hababam.nl en sangam.nl een actieve rol bij de ontwikkeling van de site en de toeleiding ernaar.

 

De onderzoekers waarschuwen dat voor de nabije toekomst structurele financiering een voorwaarde is om het voortbestaan van hulpmix te kunnen garanderen.

 

Over hulpmix.nl

 

Op hulpmix.nl kunnen jongeren over 100 onderwerpen informatie en tips krijgen, hulp vragen aan andere jongeren, chatten en e-mailen met hulpverleners. De chat is open van maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur.

 

De online hulp op hulpmix.nl wordt geboden door de Bureaus Jeugdzorg Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland, GGzE en kinder- en jeugdpsychiatrische instelling de Bascule. De jongerensites marokko.nl, sangam.nl en hababam.nl hebben de site mede ontwikkeld. De radiozender FunX ondersteunt de website. Initiatiefnemers van hulpmix.nl zijn e-hulp.nl en de MOgroep.

 

Hulpmix.nl is genomineerd voor de Nationale Jeugdzorgprijzen 2009, zowel door de vakjury als de cliëntenjury. De winnaars worden op 7 december bekend gemaakt tijdens het congres ‘Jeugdzorg: Zo!’.

 

 

 3234 maal gelezen, 0 reacties.


Online behandeling voor jongeren met seksueel trauma voor heel Nederland beschik 21 september 2009  3103 maal gelezen, 0 reacties.

Dossiers online beschikbaar voor cliĆ«nten Jellinek 11 augustus 2009  2100 maal gelezen, 0 reacties.

Nieuwe canon sociaal werk 1 mei 2009  5135 maal gelezen, 0 reacties.

Reclassering moet meer ICT toepassen 23 februari 2009  2086 maal gelezen, 0 reacties.

Hyves, een ethisch dilemma 19 februari 2009  6447 maal gelezen, 0 reacties.

Social Blog:Interactieve weblog voor studenten SPH, CMV en MWD, CT en Pedagogiek 13 februari 2009  2123 maal gelezen, 0 reacties.

Buurtsites: sociale bison kit of speeltje van een kleine groep bewoners? 9 februari 2009  1945 maal gelezen, 2 reacties.

Betutteling of bittere noodzaak? 30 januari 2009  1844 maal gelezen, 0 reacties.

Multiculturele jongeren zoeken vooral hulp via internet 8 december 2008  2203 maal gelezen, 0 reacties.

* Meest recente activiteit: 12 februari 2016

Mijn Relaties

Albert Visser
Anja Stofberg
Anneke Krakers
Cornelis Numan
Freerk Goossens
Gerard Latjes
Herman van Lieshout
Jan Steyaert
Jan Vuurboom
Jeroen van Drie
Mike de Kreek

© 2006 - 2018 Sociaal Digitaal. Alle rechten voorbehouden.