Login: Wachtwoord:
Buurtsites: sociale bison kit of speeltje van een kleine groep bewoners?

Door Olaf Stomp 9 februari 2009

Buurtsites schieten als paddenstoelen uit de grond. Buurtlink.nl is maar een van de voorbeelden, verschillende applicatie-ontwikkelaars storten zich op deze markt en in Amsterdam is met de nodige tam tam een nieuwe buurtsite in het leven geroepen: buurtleven.nl.

De ambities zijn groot: buurtleven.nl moet een flinke bijdrage gaan leveren aan het vergroten aan de sociale cohesie in de stadsdelen Zeeburg, Oost-Watergraafsmeer, Osdorp en (een deel van) Slotervaart. Hoofdredacteur Floor Arts is ambitieus met buurtleven.nl waarop verslaggevers en buurtbewoners bijdragen leveren. Stukjes over lokale evenementen, nieuwtjes en wetenswaardigheden. Bewoners kunnen berichten met elkaar uitwisselen. De gemeente heeft grote verwachtingenen wil dat buurtleven.nl op den duur heel Amsterdam bestrijkt.

Gaat het werken? Hoogleraar Jos de Haan, verbonden aan het SCP, maakt melding van zijn twijfels in het Parool. Er is nog amper onderzoek naar verricht, zegt hij.

Interessante kwestie. Zitten de verschillende initiatieven elkaar in de weg? Kunnen ze prima naast elkaar bestaan, wat zijn succes- en faalfactoren? Wie kan hier vanuit eigen ervaring of - wie weet toch - onderzoek iets te berde over brengen? 

Buurtsites: sociale bison kit of speeltje van een kleine groep bewoners?

Plaats een bijdrage aan de discussie op Sociaal Digitaal! The floor is yours. 17 februari 2009 Anneke Krakers: Op het platteland hebben wij goede ervaring met buurtlink. We merken wel dat een actieve beheerder nodig is. Wat wel jammer is, is dat er weer veel varianten op hetzelfde thema gaan ontstaan. Wachten is dan weer op een site die straks als paraplu of portal alle buurtsites met elkaar verbindt. Ook sociale cohesie is gebaat bij sterke merken! En wat dat betreft is er niets mis met Buurtlink. Anneke Krakers WelzijnNederland

26 juni 2009 Jeroen Grunwald: In 2008 is door professor Sadowski van de TU Eindhoven onderzoek gedaan naar de portalen in Nuenen en Tongelre. Hieruit kwam o.a. naar voren dat met name mensen uit de lage SES klassen buitenproportioneel profiteren van de diensten die op de portalen werden aangeboden. Hij stelt zelf dat de gemeente 'goud in handen heeft' en dat zij meer diensten zou moeten ontwikkelen voor dergelijke portalen. zie http://www.onsnet.tv http://www.zeeburgtv.nl http://wwww.hartvoordeventer.nl http://almerehaventv.nl http://www.slotervaartnet.nl

Log boven in om te reageren. Je kunt hier een login aanmaken© 2006 - 2018 Sociaal Digitaal. Alle rechten voorbehouden.