Login: Wachtwoord:
Hyves, een ethisch dilemma

Door Olaf Stomp 19 februari 2009

In elk nummer van SoziO, vakblad voor sociale en pedagogische beroepen staat de rubriek De worsteling (v/h De Quaestie). Daarin staat een casus uit het werkveld centraal. In het aprilnummer staat een dilemma dat door Hanneke Maas is ingestuurd. Zij is werkzaam bij Nieuwe Veldzicht. Hieronder beschrijft ze haar dilemma.

Mijn naam is Hanneke Maas en ik ben 27 jaar oud. Ik ben werkzaam bij Nieuw Veldzicht, waar ik als pedagogisch medewerker werk op een sekse specifieke leefgroep met elf meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.In dit artikel wil ik een ethisch dilemma beschrijven waar ik in mijn dagelijks werk (steeds meer) tegen aanloop. 

Internet

Internet is in de maatschappij van nu een veel gebruikte manier om contacten te onderhouden. De meiden die op de leefgroep verblijven, waar ik werkzaam ben, gebruiken het internet hier ook voor. Via verschillende sites, zoals almere4you en Hyves, onderhouden ze contact met elkaar en anderen. Daarnaast doen ze via deze sites nieuwe contacten op, waar wij weinig tot geen zicht op hebben en we niet van weten of deze wel of niet goed zijn. De manier waarop ze dit doen is door het aanmaken van een persoonlijk profiel.

Persoonlijke berichten

Met regelmaat komt het voor dat ouders, en af en toe ook gezinsvoogden, hun dochter of pupil opzoeken op deze sites. Ze kunnen op deze manier dan zien wat zij doet op deze sites en met wie zij contact heeft. Ze kunnen persoonlijke berichten lezen die door de jongere zelf geplaatst zijn of aan de jongere geschreven zijn door een ander.De jongere zelf weet niet dat zij op deze manier in de gaten gehouden wordt. Echter, ons wordt dit wel verteld en dan met de mededeling dat wij dit niet mogen laten weten aan de jongeren.

Wanneer er op deze manier belangrijke zaken ontdekt worden, wordt ons gevraagd of wij dit vervolgens willen oppakken met de jongere, maar zonder de afkomst kenbaar te maken.

 In hoeverre is het te rechtvaardigen dat jongeren op deze manier in de gaten gehouden worden zonder dat ze dit zelf weten. Moeten we dit wel of niet melden? En mogen we de informatie die op deze manier verworven wordt wel of niet gebruiken?Tast dit hun privacy aan of is het te verantwoorden uit het oogpunt dat ze verkeerde dingen kunnen doen op het internet, die we zo kunnen voorkomen? Log boven in om te reageren. Je kunt hier een login aanmaken© 2006 - 2018 Sociaal Digitaal. Alle rechten voorbehouden.