Login: Wachtwoord:
Online behandeling voor jongeren met seksueel trauma voor heel Nederland beschik

Door Olaf Stomp 21 september 2009Jonge slachtoffers van seksueel geweld uit heel Nederland kunnen sinds kort een effectieve traumabehandeling via internet volgen. De behandeling wordt nu geheel vergoed door alle zorgverzekeringen. De ontwikkeling ervan is een initiatief van de Rutgers Nisso Groep, Kenniscentrum Seksualiteit, in samenwerking met Interapy en de Universiteit van Amsterdam (UvA). De behandeling heeft geen wachtlijst en wordt uitgevoerd door speciaal getrainde psychologen van Interapy en Fier Fryslân.Seksueel geweld onder jongeren.

Alarm geslagen

Een aantal jaren geleden sloeg de Rutgers Nisso Groep alarm: uit hun onderzoek Seks onder je 25e bleek dat 20 % van de meisjes en 4 % van de jongens te maken had met seksuele dwang. De studie Seksuele Gezondheid in Nederland uit 2009 laat zien dat het om serieuze zaken gaat: 7 % van de meisjes tussen de 15 en 25 jaar is ooit verkracht.

Ernstige psychische klachten

Jongeren die slachtoffer zijn van seksueel geweld krijgen vaak ernstige psychische klachten, zoals posttraumatische stress, depressie en secundaire problemen zoals schooluitval, alcohol- en drugsmisbruik.

Lange wachtlijsten

De Rutgers Nisso Groep stelde vast dat adequate hulp voor jonge slachtoffers van seksueel geweld op veel plaatsen in Nederland niet beschikbaar is. Gespecialiseerde instellingen hebben vaak lange wachtlijsten; de Treeknorm voor jeugdzorg wordt anno 2009 in bijna 40 % van de gevallen overschreden. Wachttijden van een half jaar zijn geen uitzondering.

Behandeling gewenst

Samen met een brede groep specialisten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, hebben de Rutgers Nisso Groep, de UvA en Interapy een speciale online schrijfbehandeling ontwikkeld voor jonge slachtoffers van seksueel geweld. Het project werd financieel mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en de stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving.

Resultaten

Uit de resultaten van het uitgevoerde onderzoek blijkt dat de online behandeling zeer effectief is: 72 % van een groep behandelde seksueel getraumatiseerde jongeren tussen de 14 en de 25 jaar raakte ermee van zijn klachten af. Ze voelden zich na de behandeling bovendien sterker.

Vergoed door zorgverzekering

De online behandeling is nu landelijk beschikbaar. Hij duurt 12 weken en wordt uitgevoerd door speciaal getrainde psychologen van Interapy en Fier Fryslân. De behandeling wordt vergoed in het basispakket van elke zorgverzekering en kent geen wachtlijst. Jongeren die seksueel bedreigd, aangerand of verkracht zijn, kunnen informatie over de online behandeling vinden op www.interapy.nl.Log boven in om te reageren. Je kunt hier een login aanmaken© 2006 - 2018 Sociaal Digitaal. Alle rechten voorbehouden.