‘Het is de tweede dag van mijn stage op een kinderdagcentrum voor kinderen met een verstandelijke beperking.
Het jongste kind is 8 jaar. Hij is eigenlijk te jong voor mijn groep, maar vanwege zijn bijkomende problematiek is besloten hem toch bij mij te plaatsen.
Het jongetje kan prima werken als hij een vaste begeleider heeft, maar heeft moeite om te werken met mensen die hij niet zo goed kent. Dan zoekt hij de grenzen op van die begeleider door bijvoorbeeld andere begeleiders en kinderen te slaan of door dingen kapot te maken.
Er is een alternatief voor de instelling of professional als voogd van een kind: de burgervoogd. Het idee achter burgervoogdij vindt veel weerklank, zowel bij professionals als bij beleidsverantwoordelijken. Hoog tijd dat de burgervoogd bekender wordt, zegt Mariska van der Steege namens de Alliantie Burgervoogdij.
Het erkennen van de ervaringen en de emoties van mensen die kindermishandeling of partnergeweld meemaakten, geeft hun lucht, herkenning en erkenning. Toch hebben professionals soms moeite om een ervaringsverhaal te horen. Maar zij moeten juist de moed hebben om te leren van hun eigen vermijdingsgedrag, luisteren en dóórvragen.
De afgelopen twee jaar deden zes student-onderzoekers onderzoek naar de aanpak van stalking (met name door ex-partners). Ze verdiepten zich in de werkwijzen, de werkbeleving en de samenwerking tussen professionals bij de reclassering, politie, Veilig Thuis, Veiligheidshuizen, maatschappelijk werk, vrouwenopvang en slachtofferhulp.
‘Het begrenzen van stalking is nodig voor het welzijn van de ex-partner én van de betrokken professional.’
De overheid wil dat mensen met een beperking meedoen in de samenleving. Toch kiezen verschillende voetballers met een verstandelijke beperking en hun ouders bewust voor een voetbalclub die alleen toegankelijk is voor leden met een beperking. Hapert de sociale inclusie op het voetbalveld?
Sozio 5 - 2018 (Compleet nummer)
Het inzetten van ervaringsdeskundigheid in de ggz en sociaal werk is van groot belang en dat wordt inmiddels erkend. Er zijn speciale opleidingen, en ervaringsdeskundige professionals vinden steeds vaker een werkplek. Nu is het tijd dat de ‘gewone’ professionals hun ervaringen met huiselijk geweld
gaan delen, vindt ervaringsdeskundige Bea Jongsma