Je kunt maar beter bij je moeder blijven

Je kunt maar beter bij je moeder blijven

Gratis

Omschrijving

In het kader van de afronding van de studie Sociale Pedagogiek, aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen (Vakgroep Ontwikkeling en Socialisatie, Sectie Jeugdstudies) van de Rijksuniversiteit Utrecht, hebben wij onderzoek gedaan onder vrouwen die tot de lagere sociaal-economische strata behoren op Curacao. Het betreft jonge, ongehuwde vrouwen met kinderen die niet met een partner samenwonen. 

De laatste 25 jaar zijn er vele Antillianen om uiteenlopende redenen naar Nederland gekomen. Door de migratie vindt er een verschuiving plaats in het sociale leefpatroon. Het sociale leefpatroon op de Antillen is anders georganiseerd dan in Nederland. Te denken valt aan sociale netwerken en mogelijkheden om in eigen levensonderhoud te voorzien. De groep ‘'alleenstaande' vrouwen met kinderen die naar Nederland komt, neemt recentelijk toe. Om inzicht te krijgen in de problemen waar deze categorie vrouwen in Nederland tegenaan loopt, is het van belang de levensomstandigheden op de Antillen te bestuderen. Deze achtergrondgegevens zijn noodzakelijk om de problematiek in Nederland in de juiste context te kunnen plaatsen. Dit onderzoek richt zich op het inzichtelijk maken van het leefpatroon van jonge, ongehuwde Curacaose vrouwen met kinderen uit de lagere sociaal-economische strata, die niet met een partner samenwonen. Hierbij komen de volgende aspecten aanbod: sociaal-economische
omstandigheden, het belang van formele- en informele netwerken, samenlevings-en relatievormen, geboortenregeling en de rol die kinderen binnen het sociale en maatschappelijke leven van vrouwen spelen. Om deze aspecten goed te kunmen begrijpen werden gedurende de maanden juli en augustus van 1986 een 63-tal interviews gehouden; 33 met vrouwen uit de bovenbeschreven categorie en 30 met 25 instellingen die op één andere manier met deze groep vrouwen te maken hebben.

Het onderzoeksverslag maakt de problemen waar deze vrouwen op Curacao mee geconfronteerd werden duidelijk en daarmee de mogelijke drijfveren tot migratie. De onderzoeksresultaten zijn voor Nederland maar ook voor Curacao relevant, omdat ze een actueel beeld schetsen van de omstandigheden waarin vrouwen uit de lagere sociaal-economische strata zich bevinden en de manier waarop het huidige beleid daarop anticipeert. We hopen met dit verslag een aanzet te geven tot discussie over dit beleid en de consequenties daarvan voor vrouwen.