Manifest samen zien, samen doen

Manifest samen zien, samen doen

Gratis

Omschrijving

Geldzorgen, armoede en schulden vormen een risico voor de ontwikkelkansen van kinderen en jongeren. Financiële problemen zorgen voor stress, wat een negatief effect heeft op alle levensdomeinen (gezondheid, school, werk). Gemeenten worstelen met de vraag hoe kinderen en jongeren hiermee het beste geholpen kunnen worden. Jongeren vergen een andere aanpak dan volwassenen. De problematiek vraagt om een aanpak waar professionals vanuit verschillende leefdomeinen met elkaar een rol in (kunnen) spelen, ook wij als professionele jongerenwerkers. Wij zijn sociaalwerkprofessionals die eraan bijdragen dat jongeren in kwetsbare posities (10-25 jaar) zich persoonlijk kunnen ontwikkelen en hun maatschappelijke participatie kunnen vergroten. Ook als het gaat om (dreigende) armoede en schulden kunnen wij veel betekenen. De overheid en onze samenwerkingspartners hebben daar vaak onvoldoende beeld bij. Om dit zichtbaar te maken onderzocht de Hogeschool van Amsterdam twee jaar lang onze rol in de strijd tegen (dreigende) armoede en schulden onder jongeren. Hieruit blijkt dat wij van grote waarde zijn. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat onze positie op dit onderwerp fragiel is: het onderwerp armoede/schulden is niet overal structureel ingebed en de subsidie voor projecten en diensten is vaak tijdelijk van aard.


Het onderzoek laat zien dat:
a. wij door onze unieke houding en werkwijze zowel online als offline jongeren bereiken in (dreigende) armoede en schulden die andere professionals vaak niet bereiken. De geïnterviewde jongeren geven aan dat dit komt omdat wij open en eerlijk zijn, ons goed kunnen inleven en goed kunnen praten met jongeren. Onze bereikbaarheid, snelheid en flexibiliteit spelen een doorslaggevende rol.
b. de reguliere (vaak gratis) vrijetijdsactiviteiten van het jongerenwerk een vindplaats zijn van jongeren met (dreigende) armoede en schulden. Daar bouwen wij aan het vertrouwen om (onder meer) over eventuele geldzorgen te praten. Daarnaast werken wij outreachend en komen we op veel plekken waar we kinderen en jongeren in (dreigende) armoede en/of schulden treffen. 
c. we veel jongeren naar hulp/steun binnen of buiten de jongerenwerkorganisatie begeleiden. In samenwerking met stakeholders bieden we diverse projecten en diensten op het gebied van financiële educatie en lichte ondersteuning bij geldzorgen. Wanneer jongeren schulden hebben, hebben sommige organisaties daar ook aanbod op ‘onder 1 dak’. Jongeren waarderen onze ondersteuning en geven een gemiddeld rapportcijfer van 8,6.

Om (meer) jongeren met (dreigende) armoede en schulden te bereiken en ondersteunen, doen wij een oproep aan de landelijke overheid, de gemeentelijke overheid, onze jongerenwerkorganisaties en aan onderwijsinstellingen zodat zij actie ondernemen op de volgende aanbevelingen.