Persoonsgerichte aanpak (PGA)

Persoonsgerichte aanpak (PGA)

Politie
Gratis

Omschrijving

Verminderen overlast en criminaliteit door Persoonsgerichte aanpak
Veel gemeenten kennen personen die ernstige veiligheidsproblemen en/of ernstige overlast veroorzaken. Sommige plegers volharden in dit gedrag of ‘groeien door’, vaak in combinatie met gedrags- of psychische problemen, verslaving enzovoort. Een integraal op de persoon toegesneden (mix van) interventie(s) is een succesvolle manier om deze plegers samen met keten- partners als gemeenten, politie, OM en hulpverlening, aan te pakken. In deze factsheet wil de politie lokale bestuurders, ambtenaren / professionals betrokken bij de PGA-aanpak informeren over de PGA-werkwijze bij de politie.

De PGA is een belangrijk onderdeel van de lokale veiligheidsaanpak. De PGA beoogt om met repressieve en preventieve interventies hardnekkige patronen van criminaliteit en overlast te doorbreken. Geprioriteerde personen worden naar een zorg- en/of justitieel traject geleid. Daarbij is aandacht voor de persoon zelf en voor zijn (gezins)systeem. De aanpak sluit aan bij de decentralisaties in het sociaal domein, waarbij de gemeente meer instrumenten in handen heeft gekregen op het gebied van preventie en zorg.

PGA is een cyclische informatie gestuurde manier van werken. Uitgangspunt is dat het bevoegd gezag de veiligheidsproblemen prioriteert. De politie screent voor deze veiligheids- problemen haar eigen politie-informatie en koppelt hieraan straatinformatie (Fase 1: Signaleren & Adviseren). Deze personen worden vervolgens door de politie op de triagetafel ingebracht. In dat overleg worden, onder regie van het bevoegd gezag, de personen geprioriteerd die in aanmerking komen voor een PGA (Fase 2: Selecteren & Prioriteren). Met elkaar worden afspraken gemaakt over de op de persoon toegesneden aanpak en (mix van) interventies die beoogt te verhinderen dat deze persoon opnieuw (ernstige) overlast en/of een strafbaar feit pleegt (Fase 3: Aanpak & Interventies). Door deze werkwijze kan de (beperkte) capaciteit en middelen van alle ketenpartners gerichter en effectiever worden ingezet.

In fase 1 (signaleren en adviseren) is het mogelijk om (op basis van een acute noodzaak of vanuit verschillende fenomenen en veiligheidsproblemen) een individueel persoon aan te melden voor PGA. Er vindt dan een validering plaats door de teamchef en de informatie-organisatie gezamenlijk.