Psychotrauma bij meisjes

Psychotrauma bij meisjes

Productgroep Meisjes in zorg
3,95
Abonneeprijs: € 1,58

Omschrijving

In Nederland heeft 14% van de kinderen ooit een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt (Alisic, 2011). Internationale studies laten zien dat 25 tot 65% van de kinderen voor het 18e jaar een ingrijpende gebeurtenis meemaakt (Costello, 2002; Copeland et al., 2007). 
Nationale prevalentiestudies naar het voorkomen van kindermishandeling, waaron- der verwaarlozing, fysieke mishandeling, seksueel misbruik en huiselijk geweld, laten zien dat deze gebeurtenissen bij 100.000 tot 160.000 kinderen en jeugdigen in Neder- land voorkomt. Uit deze studies komt naar voren dat ongeveer 10% van de jongeren aangeeft het afgelopen jaar mishandeld te zijn, en 20% ooit in het leven (NPM-2010; Van IJzendoorn et al., 2011; Lamers-Winkelman et al., 2007). Ook is er gekeken of er verschillen zijn in de prevalentie van ingrijpende gebeurtenissen bij meisjes en jongens. Er werden wisselende resultaten gevonden. Prevalentiecijfers gebaseerd op zelfrapportage door Nederlandse scholieren lieten zien dat meisjes twee keer zoveel kans lopen op het meemaken van kindermishandeling in vergelijking met jongens. Cijfers gebaseerd op de informatie van betrokken professionals laten geen duidelijke verschillen zien.
Meisjes en jongens maken vaak verschillende gebeurtenissen mee. Meisjes zijn vaker het slachtoffer van seksueel geweld, jongens zijn vaker het slachtoffer van fysieke mis- handeling en ongelukken (Costello et al., 2002). De prevalentie van seksueel geweld is drie tot vier maal hoger voor meisjes die al in zorg zitten, bijvoorbeeld op leefgroepen en in de gesloten jeugdzorg. Deze verschillen worden vooral gevonden bij meisjes met een lichte verstandelijke beperking (Alink et al., 2012). De adolescentie lijkt een leeftijdsfase waarin een verhoogd risico bestaat op het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen, vooral gebeurtenissen buitenshuis, bijvoorbeeld door een toename van risicovol gedrag, alcohol en drugsgebruik en eerste seksuele ervaringen (Lamers-Winkelman et al., 2007; IJzendoorn et al. 2011; Harpaz-Rotem et al., 2007).