Als onderzoeker, adviseur, kenniswerker, manager en professional ben ik de afgelopen jaren veelvuldig geconfronteerd met verschillende opvattingen over gezondheid en ziekte, welzijn en daarop afgestemde werkwijzen rond preventie. Preventie was de rode draad in mijn werk.
Van 1985 tot 1996 werkte ik voor de Nederlandse Hartstichting in de preventieve gezondheidszorg, waarbij het ziekteperspectief leidend was. Van 1996 tot 2002 was ik directeur van de Stichting Jeugd in Beweging, waar het ging over bewegingsstimulering en jeugdparticipatie in de sport, vanuit het motto ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Van 2002 tot 2016 was ik als onderzoeker en adviseur verbonden aan een onderzoeksbureau9 en betrokken bij diverse projecten rond preventie en kennisontwikkeling in organisaties en bij gemeenten. Zo was ik onder andere betrokken bij de preventie van ouderenmishandeling (Van Heerwaarden et al., 2005) en bij de preventie van ongewenste omgangsvormen op de werkplek (Kolner et al., 2006). Daarnaast was ik als adviseur betrokken bij stimuleringsregelingen die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uitzette voor gemeenten, in het kader van lokaal gezondheidsbeleid en Welzijn Nieuwe Stijl. Voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was ik lange tijd onderzoeker en adviseur voor het professionaliseringstraject ‘Professionals Gezond versterkt’ (Sturkenboom & Kolner, 2010). Een paar jaar later startten we met subsidie van de Provincie Noord-Holland (2012- 2016), met een groot aantal gemeenten in Noord-Holland, een Kenniscentrum op het terrein van Wonen en zorg voor gemeenten in Noord Holland. Daarbinnen ontwikkelde we, met twaalf gemeenten in Noord-Holland, de Kenniskring Sociale Wijkteams. In dat kader organiseerden we vele ontmoetingen en deden we onderzoek om de ontwikkelingen en preventieve waarde van de wijkteams op de voet te volgen (Kolner & Sprinkhuizen, 2013; 2014).
Van 2016 tot 2019 was ik programmamanager en onderzoeker bij de Werkplaats Sociaal Domein Noord-Holland bij de Hogeschool Inholland, waar het met name ging het over het bevorderen van breed welzijn en zelfredzaamheid in relatie tot het voorkomen van sociaalpsychologische en maatschappelijke problemen van mensen. Daar zette ik met enkele oud-collega’s en associate-lector Ard Sprinkhuizen het onderzoek naar de sociale wijkteams voort (Kolner & Sprinkhuizen et al., 2018) en organiseerden we vele debatten over preventie binnen het sociaal domein. Om onze bezorgdheid en de geconstateerde verwarring en onduidelijkheid over preventie in het sociaal domein te adresseren, schreven we het Pleidooi voor Preventie (Kolner & Sprinkhuizen, 2018).