Samen werken aan bewonersinitiatieven

Samen werken aan bewonersinitiatieven

2020 | LVKK (www.lvkk.nl)
Gratis

Omschrijving

Samen werken aan bewonersinitiatieven, hoe doe je dat en waar begin je? In deze brochure vind je tips en aanbevelingen. De brochure is geschreven vanuit het perspectief van bewonersoverlegorganisaties (dorps- en wijkbelangenorganisaties, dorps- en wijkraden) en geeft concrete handvatten voor de praktijk. Geen papieren participatie maar oprechte samenwerking!

Aanleiding en doelstelling
In 2019 heeft de LVKK (Landelijke Vereniging Kleine Kernen: een samenwerkingsverband van alle provinciale verenigingen voor kleine kernen en dorpshuizen) in zes provincies trajecten uitgezet om gemeenten en bewonersoverlegorganisaties samen te laten ontdekken welk speelveld bewonersinitiatieven hebben.

Bij deze trajecten hebben medewerkers van provinciale verenigingen voor kleine kernen afwisselend de rol van kritisch meedenker en adviseur, stimulator, begeleider en bemiddelaar gehad. De praktische tips en aanbevelingen zijn aangedragen door de betrokken medewerkers, gebaseerd op de kennis en ervaringen die werden opgedaan in de diverse trajecten. Daarbij is vooral gezocht naar de gemene deler. De trajecten en een overzicht met contactgegevens vindt u achterin deze brochure.

De in totaal 11 gevolgde trajecten zijn verschillend van insteek en opzet. Duidelijk is dat gemeenten in sterke mate hechten aan de ontwikkeling van de participatieve aanpak, een breed draagvlak door overkoepelende samenwerking en een kerngerichte manier van werken. Bewonersoverlegorganisaties zoeken naar krachtenbundeling door samenwerking, zelfsturing, representativiteit en relevantie. Kenmerkend voor beide is de zoektocht naar een zo goed mogelijke samenwerking, met een goed afgebakende taakverdeling en vertrouwen in elkaars aanvullende rollen. Een proces waarbij maatwerk één van de belangrijkste uitgangspunten is.  

Het eerste deel van deze brochure richt zich op de gemeente, het tweede deel op de bewonersoverlegorganisaties. Voor deze tweedeling is bewust gekozen vanwege de verschillen in functie en uitgangspunten. Natuurlijk zijn er naast deze verschillen ook gedeelde doelen en belangen. In de algemene conclusies worden de hoofdlijnen neergezet.