Wie krijgt lassie? -  scheiden en huisdieren

Wie krijgt lassie? - scheiden en huisdieren

Wills Langedijk | 2013 | 978 90 8850 474 7
7,90
Abonneeprijs: € 3,16

Omschrijving

De eerste keer dacht ik dat het een grap was. “U wilt afspraken maken over een omgangsregeling met uw hond, eh, uw hond?”

Als familierechtadvocaat en mediator was ik gewend te onderhandelen over omgang met kinderen, alimentatie, vermogen en pensioenen. Maar over een hond? Zoveel jaar en zoveel zaken verder zeg ik: ja natuurlijk. Wat scheelt, is dat ik een hondenliefhebber ben. Opgelopen als kind tijdens logeerweken bij ome Pierre en zijn Duitse staande kortharen.De honden moesten de boerderij bewaken, schapen hoeden, samen met de baas jagen en verder geen flauwekul. Het was een tijd waarin honden nooit binnen kwamen, zieke of moeilijke honden de kogel kregen en ongewilde nestjes werden verzopen.


Dankzij de individualisatie van de maatschappij, groeiende welvaart en de veranderde rol van dierenartsen is veertig jaar later de status van het huisdier in Nederland opgeschoven naar die van een volwaardig gezinslid. De hond of poes krijgt uitgebalanceerde voeding, voortdurende aandacht en vertroeteling en zo nodig hulp van de chirurg, hondenfluisteraar of fysiotherapeut. Pootafdrukken zijn heel gewoon in rouwadvertenties of als tattoos. Het huisdier komt niets tekort, aldus het NRC Handelsblad eerder, getuige de 2,1 miljard euro die Nederlanders per jaar aan huisdieren uitgeven en getuige de 18.000 fulltime banen in de huisdierenindustrie.
Een huisdier is geen kind -daar zou je het huisdier tekort mee doen-, maar anno nu is het een belangrijke speler in het scheidingsdrama die de kans loopt er slachtoffer van te worden.

Sinds januari 2012 woont Lassieplank bij ons. Toen we haar als pup van acht weken ophaalden, was ik binnen drie seconden verkocht.
Voorgoed. Ze is (net als andere huisdieren) heel geliefd en ik moet er niet aan denken (oké, soms heel even) om haar niet meer om me heen te hebben. Maar wat nou als...?

Door onze filmster op poten ben ik me gaan verdiepen in de positie van huisdieren bij een scheiding. Hoe is dat in Nederland wettelijk geregeld? Hoe om te gaan met eigendom, kosten, verzorging en ja, ook omgang? Bestaat er zoiets als een ‘omgangsregeling’ voor huisdieren? 
Wat kun je allemaal zelf regelen?
Dit boek is een eerste hulp bij scheiding voor baasjes die uit elkaar gaan en hun huisdieren. Het gaat in op rechten, verantwoordelijkheden en mogelijkheden om de overgang naar een nieuwe fase voor alle betrokkenen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Geen enkele scheiding en geen enkel huisdier is gelijk, maar er zijn veel overeenkomsten in de problemen en oplossingen waar huisdierenbaasjes mee te maken hebben tijdens een scheiding.
In ieder geval zou altijd gezocht moeten worden naar het antwoord op de belangrijkste vraag: “Wat is het beste voor Lassie?”


Echt, dat is allang geen grap meer.