PIP 35 - 2007

PIP 35 - 2007

2007

Omschrijving

Gameverslaving voorkomen

Gameverslaving voorkomen

Voor de meeste jongeren zijn computer- en videogames een plezierige  vrijetijdsbesteding. Sommigen besteden echter zoveel tijd aan games dat er weinig tijd overblijft voor huiswerk, eten, slapen, bewegen, vrienden, familie en werk. Ondanks de problemen die zij hierdoor ervaren is het voor deze gamers moeilijk om te minderen of te stoppen met spelen. Sterker
nog, deze problemen maken de verleiding om te vluchten in een virtuele wereld vaak alleen maar groter. Jeroen Lemmens beschrijft de verslavingsrisico’s en geeft adviezen voor verstandig gamegebruik.
Meer info
3,90
Meiden en ICT-carriere

Meiden en ICT-carriere

Mailen, msn’en, muziek downloaden, informatie googelen, bloggen, gamen en chatten. Voor jongeren gaat er geen dag voorbij zonder ICT. Maar waarom kiezen zo weinig meisjes voor een opleiding en carrière in de ICT? Miranda Valkenburg verkent mogelijke oorzaken en legt uit waarom het wel belangrijk is dat meer meiden voor ICT kiezen. Het project ICT-STER moet het tij keren.
Meer info
3,90
Screeningsinstrument voor vroegtijdige schoolverlating

Screeningsinstrument voor vroegtijdige schoolverlating

Te veel jongeren verlaten school zonder diploma. Een baaierd aan maatregelen ter bestrijding van schooluitval heeft daarin nauwelijks verandering gebracht. Om vat te krijgen op de factoren die bijdragen aan het risico van vroegtijdige schooluitval lieten Hans van der Heijden en Kees van der Wolf zich inspireren door de vroegdiagnostiek in de gezondheidszorg. Zij ontwikkelden een screeningsinstrument waarmee leerlingen zelf antwoord kunnen geven op de vraag: ben ik een potentiële schooluitvaller of een blijver?
Meer info
3,90
Thuisonderwijs

Thuisonderwijs

In Nederland volgen een paar honderd kinderen thuisonderwijs. Om vrijstelling van de schoolgang te krijgen moeten ouders aantonen dat ze legitieme bezwaren hebben tegen de scholen in hun omgeving. Levensbeschouwelijke bezwaren worden onderhand als vrijstellingsgrond erkend, maar ouders met andere bezwaren krijgen vaak nul op het request. Toch zijn er volgens Joke Reijnders genoeg pedagogische en onderwijskundige redenen om thuisonderwijs als een goed alternatief voor school te beschouwen.
Meer info
3,90
Zingeving door zelfconfrontatie

Zingeving door zelfconfrontatie

Als nieuwe deelnemers aan de markt van welzijn en geluk verkennen studenten ook het religieuze
leven, maar er zijn weinigen die zich aan een geloof verbinden. In deze bijdrage aan de artikelenserie over zingeving en religie biedt studentenpastor John Hacking een blik in de keuken van de Studentenkerk van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij laat zien hoe hun activiteiten bijdragen aan de manier waarop studenten met zingeving, religie en spiritualiteit omgaan. Door de zelfconfrontatiemethode leren studenten wie zij zijn en waar ze voor staan.
Meer info
3,90