Checklist ‘invoering controle op wapenbezit horeca’

Checklist ‘invoering controle op wapenbezit horeca’

2022 | Ministerie van Justitie en Veiligheid
Gratis

Omschrijving

Wapenbezit en wapengebruik onder jongeren is een maatschappelijk probleem dat helaas te vaak het lokale en landelijke nieuws beheerst. Door onder andere ouders, burgemeesters, jongerenwerkers, onderwijspersoneel, rechtshandhavers en politici is gepleit voor nieuw elan in de aanpak van wapenbezit en -gebruik. Dit heeft in de herfst van 2020 geleid tot het ‘Actieplan Wapens en Jongeren’ waaruit naar voren komt dat de aanpak van wapenbezit niet alleen een taak is van politie en justitie, maar dat ook de sociale omgeving van jongeren hieraan kan bijdragen.

Het tegengaan van het bezit van wapens in de horeca behoort tot een van de speerpunten in de aanpak. Een van de bijdragen hieraan is deze checklist die bedoeld is voor horecagelegenheden, politie en gemeenten. De checklist biedt een handreiking voor de invoering van controles op wapenbezit in de horeca. 

Feiten en cijfers
Exacte cijfers over hoeveel jongeren een wapen meenemen tijdens het stappen, of bij hoeveel uitgaansgeweld een wapen wordt gebruikt, zijn niet bekend. Uit de QuickScan ‘Nieuwe fenomenen in het uitgaansleven’ van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid uit 2020 blijkt dat, voor de coronacrisis, de ernst van de incidenten in bepaalde uitgaansgebieden toenam bijvoorbeeld door het gebruik van wapens en de invloed van drank en drugs. Steekwapens zijn de meest voorkomende wapens in het uitgaansleven. Maar ook alledaagse voorwerpen worden als wapen gebruikt: gebroken glazen en flesjes, tafelpoten, schoenen met stalen neuzen of naaldhakken. Met name gebroken glas is een veelgebruikt wapen in het uitgaansleven.