De power van sociale veerkracht

De power van sociale veerkracht

Productgroep Sozio-special Sociale Veerkracht
Nina James | 2022
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

‘ SHE WAS NEVER NEVER MEANT TO PLAY THE GAME, SHE WAS BORN TO CHANGE IT!’
Ze was eind twintig en werkte als leidinggevende binnen een corporate organisatie. Ze droomde van een succesvolle carrière en zag zichzelf al zitten aan de bestuurstafel met andere vrouwelijke topfunctionarissen. Het spel werd echter hard gespeeld; vrouwen waren concurrenten van elkaar en mannen domineerden. Wat ze toen nog niet wist, was dat het niet de bedoeling was dat ze het spel mee speelde, maar dat zij het kon veranderen...’ Quote van executive coach voor vrouwelijk leiderschap Carla Clarissa.

De jonge leidinggevende, werkend in de harde corporate wereld, werd gekoppeld aan een vrouwelijke mentor binnen het bedrijf. Deze mentor leerde haar hoe het werkt, maar vooral hoe je trouw aan jezelf blijft, aan je normen en waarden en leidinggeeft vanuit authenticiteit, compassie en verbinding. Met deze lessen zei ze het bedrijf vaarwel en is ze haar eigen koers gaan varen. Ze geloofde niet dat ze zo dapper kon zijn, maar met de support van haar mentor durfde ze veel meer dan ze zelf voor mogelijk hield. Nu inspireert en begeleidt ze andere vrouwen in hun weg en het schrijven van hun eigen spelregels.

Van heksenjacht tot kutnijd, naar sisterhood en sociale impact

Door de eeuwen heen heeft de vrouw haar sociale veerkracht moeten inleveren. In de tijd van de heksenjacht, noem maar gerust vrouwenjacht, mochten vrouwen niet samenkomen en werd mannen en vrouwen geleerd om zelfstandige, sterke vrouwen te wantrouwen, uit te sluiten en op te sluiten. Nog steeds wordt ons in deze maatschappij aangepraat dat wij, vrouwen, niet samen met andere vrouwen kunnen. Dat we elkaar het licht in de ogen niet gunnen en jaloers zijn op de schoonheid van een andere vrouw of de successen die ze haalt. Kutnijd wordt het genoemd, of het krabbenmandeffect. Een krab kan in z'n eentje namelijk prima uit een mand klimmen, maar als er meerdere in zitten, wordt hij naar beneden getrokken door zijn soortgenoten. Onzin, als je het mij vraagt. Dit is een aangeleerde strijd waar weinig ruimte is voor sociale veerkracht en verbondenheid onderling.