Deze analyse biedt inzicht in de relatie tussen gender en GTV&HG. Ze is opgesteld in het kader van de na-dere concretisering door Regioplan van de in januari 2020 gepubliceerde aanbevelingen van GREVIO met betrekking tot de Nederlandse naleving van het Verdrag van Istanbul. De analyse maakt onderdeel uit van een meer omvattend advies: K. de Vaan, H. Harthoorn en K. Martina (2021) Gendersensitiviteit in de Nederlandse aanpak van huiselijk geweld: nadere concretisering van de GREVIO-aanbevelingen (Amster-dam: Regioplan).
Gendersensitiviteit in de aanpak van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld
Het toepassen van een genderperspectief in de aanpak van GTV&HG betekent:
Op die manier draagt een gendersensitieve aanpak van GTV&HG bij aan verbetering van de effectieve aanpak van deze vormen van geweld.
Een gendersensitieve aanpak betekent niet: een aanpak die uitsluitend is gericht op het ondersteunen van vrouwelijke slachtoffers en het veroordelen van mannelijke plegers en die voorbijgaat aan het syste-mische karakter van GTV&HG. Een gendersensitieve aanpak gaat uitstekend samen met een systeemge-richte aanpak, omdat gender één van de factoren is die de relatiedynamiek in het (gezins)systeem beïn-vloeden.