Depressie en suïcide

Depressie en suïcide

Productgroep Meisjes in zorg
3,95
Abonneeprijs: € 1,58

Omschrijving

‘Ik denk dat heel veel mensen niet beseffen hoe hels de pijn kan zijn als je op het dieptepunt van een depressie zit’ (Mike Boddé, 2010).
Depressie is een van de meest voorkomende oorzaken van emotionele stress (Murray & Lopez, 1997) en ziektelast (Caspi et al., 2003). Iemand met een depressie heeft last van een hevige neerslachtigheid. Die neerslachtigheid gaat niet na een paar dagen vanzelf over, maar duurt minimaal twee weken en tast het dagelijks functioneren van de per- soon aan. Personen met een depressie ervaren deze hevige neerslachtigheid gedurende het grootste deel van de dag, en hebben vaak minder interesse en plezier in dagelijkse activiteiten. De adolescentie vertegenwoordigt een belangrijke periode met betrekking tot het ontstaan van een depressie, omdat depressieaantallen aanzienlijk stijgen van de vroege (10-14 jaar) naar de late adolescentie (16-22 jaar) (Chaplin et al., 2006; Lewin- sohn, Rohde & Seeley, 1998). Vooral adolescente meisjes hebben in de vroege adolescen- tie verhoogde niveaus van depressieve klachten. Wanneer deze klachten niet vroegtijdig worden gesignaleerd en behandeld, vormen ze een groot risico voor het ontwikkelen van een klinische depressie in het latere leven (Nolen-Hoeksema & Girgus, 1994; Gotlib, Lewinsohn & Seeley, 1995).
Wanneer iemand depressief is of depressieve klachten heeft, gaat dit vaak gepaard met gedachten aan de dood. De persoon voelt zich dan zo somber dat er gedacht wordt dat het leven niets meer waard is en dat de dood een goede uitweg of oplossing zou zijn. Dit worden ook wel suïcidale gedachten genoemd. Wanneer de suïcidale gedachten vaker voorkomen en suïcide een steeds wenselijkere optie wordt, dan kan het zijn dat de per- soon concrete suïcideplannen gaat maken. Deze plannen kunnen variëren in ernst: een persoon kan bijvoorbeeld opzoeken hoe hij of zij zichzelf zou kunnen doden, maar er kunnen ook al concrete voorbereidingen getroffen worden voor het plegen van een suï- cide. Wanneer een persoon uiteindelijk probeert zichzelf te doden maar dit niet de dood tot gevolg heeft, wordt dit een suïcidepoging genoemd. Wanneer de persoon wel komt te overlijden, spreekt men van suïcide of een geslaagde suïcidepoging. 
In dit hoofdstuk wordt er ingegaan op de prevalentie, het ontstaan, de signalering, de preventie en de behandeling van depressie en suïcide bij adolescente meisjes.