Werken met vluchtelingenpeuters en hun ouders in de asielopvang

Werken met vluchtelingenpeuters en hun ouders in de asielopvang

Paulien Muller | 2018 | Dynamo
Gratis

Omschrijving

In 2016 en 2017 wordt welzijnsorganisatie Dynamo ingeschakeld bij de opvang van honderden vluchtelingen in Amsterdam. Eerst in de noodopvang en enkele maanden later in het asielzoekerscentrum dat tijdelijk in de oude Bijlmerbajes wordt gevestigd. Het organiseren van een kinderopvangvoorziening voor de tientallen jongere en oudere kinderen die als vluchteling zijn aangekomen, is één van de taken die Dynamo oppakt. 

De aanpak van Dynamo kenmerkt zich door: participatie, het werken met vrijwilligers en improvisatietalent. Uitgangspunt zijn de behoeften van de bewoners van de asielopvang: Wat willen deze 'nieuwe Amsterdammers' doen en weten en hoe kunnen zij zo snel mogelijk zelfstandig functioneren? Zowel 'oude Amsterdammers' als nieuwe bewoners worden in grote getale als vrijwilligers ingeschakeld in de asielopvang, bijvoorbeeld om een tweedehands kledingwinkel draaiende te houden of om maaltijden te koken voor bijzondere gelegenheden. Omdat de behoeften van de bewoners centraal staan, is het nodig om flexibel te werken: als er rondom de voorschool van de kinderen behoefte blijkt te zijn aan taalles voor de ouders, dan wordt dat opgezet. Als ook andere bewoners interesse blijken te hebben in de voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders, dan wordt het aanbod uitgebreid. 

Overal in het land komen kinderopvangorganisaties in aanraking met jonge vluchtelingenkinderen en hun ouders. Soms leidt dat tot vragen, handelingsverlegenheid of conflict. Dynamo wil met haar leerervaringen collega-organisaties inspireren om deze kinderen en hun ouders een optimale start te bieden in Nederland.