COLUMN - Beheren en loslaten

COLUMN - Beheren en loslaten

Productgroep Geron 2012-2
2012
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Hoe voorkomen we dat de ouderdom een parodie op het leven wordt? Die vraag stelde Simone de Beauvoir vijftig jaar geleden aan het eind van haar boek De Ouderdom. Gepassioneerd blijven, was haar antwoord. Helemaal mee eens, maar hoe doe je dat? Ik denk zelf dat we op tijd een eigen levensstijl moeten ontwikkelen. Ik bedoel natuurlijk geen commerciële lifestyle. Ik heb het niet over samen over de Veluwe fietsen, hoe ontspannend dat ook mag zijn. Hoe kun je tijdig een persoonlijke manier van leven ontwikkelen, waarmee je gepassioneerd je oude dag in gaat?
Om te beginnen weet je op middelbare leeftijd onderhand echt wel wat er fout is gegaan, welke onteigeningen je hebt ondergaan. Dan besef je wat je lot, je ouders of de heersende tijdsgeest voor jou onmogelijk gemaakt hebben. De vraag is echter of je je daar intussen werkelijk mee hebt verzoend, of je ermee hebt leren leven. Vervolgens, hoe moet het nu verder, wat vind je werkelijk van belang, waarop focus je en welke ballast gooi je nu eindelijk eens overboord? Ten derde, met welke mensen of zaken engageer je je, en van welke mensen neem je voorgoed afscheid? Ten vierde: heeft je leven inmiddels de juiste samenhang, of blijft het worstelen met de spanning tussen je verschillende rollen en ambities? Ten slotte: goed ouder worden gaat niet alleen over een actieve lifestyle, maar ook over het stileren van een zekere gelatenheid en overgave. Naarmate we ouder worden en het grootste deel van ons leven achter ons hebben, raken we anders in de tijd. Als het leven meer herinneringen biedt dan verwachtingen, wat betekent dan de roep om passie? Dat we moeten leren om onze ziel in lijdzaamheid te bezitten. We zijn en blijven eindige en kwetsbare wezens en dat moeten we aanvaarden.
Kortom: de kern van een laatmoderne levensstijl voor ouderen is om een balans te vinden tussen actief beheer en overgave. Het is heel belangrijk dat we voor onszelf ons leven steeds opnieuw toe-eigenen. Tegelijkertijd moeten we leren leven met onze beperkingen, met wat niet meer kan, met verlies. Misschien is dat wel de moeilijkste passie.