Dungeons and Dragons als safe space

Dungeons and Dragons als safe space

Productgroep Sozio 2 2024
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Er is veel geschreven over de mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen tijdens de Corona-periode. Jongeren ervaarden onder meer vaker eenzaamheid, angst en stress. Sociaal werker Jasper van den Ende besloot in 2020 zijn eigen hobby in te zetten om deze thema's bespreekbaar te maken én om deze van een passend antwoord te voorzien: Dungeons and Dragons. Steeds meer onderzoek laat de potentie van het spel Dungeons and Dragons zien, met name bij jongeren met een psychische kwetsbaarheid. Als onderdeel van een groter onderzoek naar mentale gezondheid van jongeren in Schiedam gaan we met Jasper van den Ende in gesprek over de kansen van Dungeons and Dragons binnen zorg en welzijn.

Spelavonden in de Kansenfabriek In 2019 kwam Jasper, afgestudeerd social worker, in aanraking met Dungeons and Dragons. Het bracht hem niet alleen spelplezier, maar vooral ook zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Een jaar later stapte hij op welzijnsaanbieder DOCK af met de vraag of hij 'iets van een spelmiddag zou mogen organiseren voor kwetsbare jongeren'. Na verschillende pogingen kreeg hij van cultuurparticipatiemakelaar Brenda Flapper de ruimte om in Schiedam, op kleine schaal, met jongeren Dungeons and Dragons te spelen. In zijn eigen omgeving merkte Jasper dat de mentale gezondheid van veel jongeren tijdens de Corona-pandemie onder druk kwam staan. Het thuiszitten, het terugtrekgedrag. Jasper herkende dit gedrag en wou er iets anders tegenover zetten dan het 'standaard' hulpverleningsaanbod. ‘Je vult een online vragenlijst in, je doet wat oefeningen, één keer in de drie weken heb je een gesprek met een therapeut en dat is het dan’, schetst hij. Jasper miste het menselijke contact, de ruimte om je verhaal kwijt te kunnen. 

Sindsdien wordt het spel op donderdagavonden gespeeld in de Kansenfabriek in Schiedam. Op zondag vindt er vaak een ruilmiddag plaats. De spelers zijn tussen de 16 en begin 30 jaar. De meesten komen uit de omgeving van Schiedam, maar sommigen reizen wel een uur om erbij te zijn. Naast het initiatief van Van den Ende zijn de laatste jaren meerdere vergelijkbare initiatieven in het land ontstaan. Soms ook met een directe koppeling met sociaal werk, zoals VechelFantasy van Rick van Veghel die we ook spraken voor dit artikel.