Partners door dik en dun - Ieder kind verdient de best mogelijke start

Partners door dik en dun - Ieder kind verdient de best mogelijke start

Productgroep Sozio 4 - 2020
2,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Uit onderzoek is gebleken dat de eerste 1000 dagen vanaf de geboorte van een kindje niet altijd even gemakkelijk zijn. Het opstarten na de bevalling; ontdekken hoe je als ouder zelf bent en hoe de andere ouder zich als ouder gedraagt; ontdekken wat voor karakter het kindje heeft en zijn ‘gebruiksaanwijzing’ leren kennen; omgaan met minder slaap; en het zoeken naar evenwicht tussen werk en privé. Al deze aspecten kunnen ervoor zorgen dat het leven soms niet meer is te overzien.

Tijdens deze eerste 1000 dagen na de komst van een kindje, kan ook de partnerrelatie op de proef worden gesteld. Hierdoor kunnen partners meer verwijderd van elkaar raken, wat invloed heeft op het ouderschap én op het welzijn van het kindje. Soms met als gevolg dat de ouders elkaar als partners niet meer weten te vinden en de partnerrelatie strandt. Tussen al het ‘ouderen en opvoeden’ door mag er daarom ook aandacht zijn voor ouders als partners samen. Voor hun relatie. Twee ouders die niet alleen lief zijn voor het kindje, maar ook voor elkaar; dat geeft ieder kindje een stevige basis die hij meeneemt voor de rest van zijn leven. 

Goed voor de kinderen 
Een fijne relatie met elkaar als partners, heeft niet alleen een positieve invloed op het welzijn en de gezondheid van ouders, maar ook op de gezondheid van het kind. Onderzoek laat zien dat kinderen die op groeien met ouders die een liefdevolle relatie met elkaar hebben beter presteren op school, psychisch en lichamelijk gezonder zijn, een betere relatie met hun ouders hebben, minder drank en drugs gebruiken, minder in aanraking komen met misbruik, emotioneel stabieler zijn, minder vaak met politie en justitie in aanraking komen, op latere leeftijd zelf minder vaak scheiden en minder pogingen tot zelfdoding doen. In Nederland worden we op veel voorbereid. We gaan naar school, leren lezen, fietsen en autorijden. Alles stap voor stap. Hoe vader en/of moeder te zijn is echter niet iets dat we van tevoren leren. Ondanks tips van eigen ouders, kan de ontdekkingsreis in het zelf iemands ouder zijn ouders overvallen.